onsdag 8 februari 2012

Svenskt deltagande i isracing VM i Ryssland

Nykomlingen Robert Henderson från Eskilstuna, är ende ordinarie svensk i VM i isracing. I helgen, 4-5 februari, gick första GP:t i Krasnogorsk utanför Moskva. Extrem kallt med temperaturer runt –30 gjorde tävlingarna lite mer krävande än vanligt. Henderson rodde hem en tiondeplats i sin VM-premiär efter två dagars tävlande, och fick dessutom ett publikpris och pris för bästa kämpainsats i tävlingen. Robert skriver om söndagen och tävlingsresultatet i sin statusrad på Facebook:

Inte riktigt lika nöjd idag, i mitt 3 heat så skar motorn i utgången av sista sväng men hade en bit till 2.an som tur va så fick 3p. Testade sen jan klatovskys cykel i nästa men de gick inte alls och sista hoppade jag över eftersom vi inte hann få i andra motorn. Men total 10:a efter första GP helgen är jag ändå riktigt nöjd med!

Till helgen, 11-12 februari, är det dags för andra GP:t i Ufa, Bashkortostan. Då får Henderson sällskap av ytterligare en svensk; veteranen i VM-sammanhang Stefan Svensson från Örnsköldsvik.

PosaStefanUFA

Posa Serenius och Stefan Svensson i Ufa, år 2007.

Svensson får starta på ett s.k. wild-card som han fick besked om när han väl hunnit lämna Ryssland efter att ha kört kvalet i Lukhovitzy, ca 15 mil sydost om Moskva sista helgen i januari. Pappersexercisen i ryska tullen är sävlig, väldigt sävlig om inte dokumenten är i sin ordning. Vilket de inte var och Svensson fick spendera 1,5 dygn i tullen i väntan på att få komma ut ur landet, säger Anneli Söderlind i ett inlägg i Facebook gruppen Iceracing Team. När Stefan och rutinerade mekanikern Tomas Olsson från Gävle precis har klivit av finlandsfärjan och står på svensk mark igen, ringer telefonen och de får beskedet om wild-cardet. Stefan Svensson är en glad man som aldrig ger upp, och Söderlind skriver vidare att Stefan då

Skyndar till Sundvall för att hinna till Handelskammaren för att få ett Ata C beställt. Kommer med rekommenderat brev på fredag. Lämnade Norum söndag morgon. Kvällsfärja Stockholm - Riga. 30 mil genom Lettland. Ankommer gränsen och får ej komma in.

Vänta i 1,5 dygn igen i tullen, men denna gång för att komma in i landet. Problemet löstes efter att ryska motorfederationen ringt tullstationen och förklarat att Svensson är en “sportsman” som ska delta i VM:et i Ufa till helgen.

Jag önskar både Henderson och Svensson lycka till med sina insatser till helgen i landet som aldrig slutar fascinera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar