tisdag 23 juni 2009

Urringning och tung parfym


En löptur i Moskva innehåller många intryck. För all del inte bara i Moskva utan överallt. Men det som är mest bekant för mig på senare år är löpturerna i Moskva. Jag springer i parken eller skogen på Sparvberget alldeles intill den stora Universitetsbyggnaden i södra delen av staden. Ett populärt promenad område bland allmänheten. Det är sällan jag ser några andra som springer, kanske väljer de andra tider att springa på, vad vet jag. Under en kvällstur får alla sinnen sitt tillgodo, men de starkaste intrycken får näsan, ögonen och hörseln. Dieselavgaser, blyad bensin, cigarettrök, nyklippt gräs, nyvattnade gräsmattor, hundskit, lövskog och tung parfym. För så är det, ska man ut och promenera i Moskva, oavsett om det är stad, park eller skog, så klär man upp sig och sprejar på sig som om man vore på väg till värsta festen. En springtur till Sparvberget börjar för mig med någon kilometer på Michurinski prospekt upp till vägkorsningen vid Lomonosovski prospekt. Bara på den kilometern får synen sitt, här möter man fler festuppklädda damer än på en hel fredag kväll i Kristinehamn. Oavsett dag. De kommer gående från busshållplatsen med matkassar, alltid i högklackat och kjol, alternativt jävligt tajta jeans. När jag väl passerat Lomonosovski återstår ca en kilometer innan jag väl kommer in i skogen på Sparvberget. Här skulle man kunna tro att klädseln skulle vara annorlunda. Tvärtom, här toppar man med djup urringning och ordenligt med parfym till det förut nämnda. Efter riktigt trafikbuller på Michurinski smeks öronen av näktergalens sång, och trafikbullret hörs nästan inte längre. Tänk vad en skog kan dämpa ljud. Ofta ser man också ekorrar här, men de är tysta. Jag har i alla fall aldrig hört dom säga något.

När jag var hemma i Kristinehamn under påsken sprang jag också. INGET av ovanstående stötte jag på där under mina löpturer. MEN det fanns mycket andra saker som gjorde starka intryck på mig. Hultet friluftsanläggning t.ex. är ju en imponerande anläggning! Kanske inte ni tycker därhemma, hemmablinda precis som jag var innan jag for hit. Elljusspår, gratis duschmöjligheter behändigt på plats efter löppasset gjorde intryck och gjorde mig påmind om Sverige i allmänhet. Bastubad fanns också att tillgå under följande förutsättningar; medlemmar gratis, icke medlemmar 10 kronor. Betalas i en burk. Det gör jag gärna. Jag blev rörd och tänkte så jäkla fint det är i Hultet, i Kristinehamn, i Sverige! Trots frånvaron av festklädda damer och tung parfym!

Tingeling!

1 kommentar:

  1. Hultet. Herregud... Där tryckte du in en del knappar Lars. Vad de urringade skogsmullarna beträffar, de jobbade väl inte som fala kvinnor månne? Fin läsning Lars!

    SvaraRadera