måndag 8 februari 2010

Andra svenska VM-medaljer

Det har väl inte undgått någon att Sverige tog VM-guld i bandy här i Moskva förra helgen (30-31/1 - 2010). Bra jobbat! Att det samma helg pågick ett annat världsmästerskap lite utanför Moskva är det få som känner till. I det VM:et tog Sverige silvermedalj. Bra jobbat det också!

Lag-VM i isracing gick av stapeln i Krasnogorsk på bandystadion Zorki. Sverige tog alltså silvermedalj efter två dagars tävlande mot Ryssland, Finland, Tjeckien, Holland, Österrike och Tyskland. Ryssarna tog hem segern med 50 poäng och är i stort sett oslagbara i denna sport. Sverige skrapade ihop 45 poäng och på tredje plats kom Österrike på 41 poäng.

Lag-VM2010Krasno

Svenska Landslaget i Isracing, 2010

Varje år går det åtminstone en isracing tävling med VM-status i Krasnogorsk. I år var det lag-VM och andra år har det varit det individuella VM:et det handlat om. Jag lyckades skramla ihop ett 30-tal svenskar med hjälp av Svenskklubben “Moskoviten”, och jag var för en gångs skull inte ensam svensk på läktaren. 8000 personer på läktarna och temperaturen på minus 11 gjorde kvällen lyckad och alla var mycket nöjda. Svenskklubbsmedlemmarna tyckte det var en otroligt spektakulär sport och uppskattade i synnerhet den fina stämningen på läktaren. Landslaget blev glatt överraskade av den svenska klacken.

Publiksiffrorna är imponerande för att vara ett utomhusevenemang med närmast obefintlig marknadsföring. Varje år är det nästan fullt på läktarna och det är inget unikt för just Krasnogorsk. Ute i regionerna är det liknande publik siffror, ibland mer på de övriga VM-deltävlingarna. Tittar man på publiksiffrorna är det väl ändå märkligt att inte sporten får mer utrymme i media, både här i Ryssland och hemma i Sverige. År efter år rullar det på i det tysta. Synd, för det är en jäkligt kul sport att se, lyssna och lukta på (hojarna går på metanol).

Individuella VM

Stefan och P-A kommer att köra det individuella VM:et i år. Posa Serenius, 62 år ung, kvalade inte in i år och det är första gången på 33 år! Han har alltså kört alla de senaste 32 VM-serierna! Han är ju ett kapitel för sig, men jag vill bara nämna här att det gjorts en dokumentär film om honom “ICY RIDERS”, som visades på SVT för några år sedan och den gick hem ordentligt i de svenska stugorna. Även de som inte var motorintresserade hade stor behållning av filmen. Det förekommer mycket Rysslands bilder i filmen. Trevligt!

Hursomhelst så handlar årets individuella VM om fem deltävlingar, varav två går här i Ryssland. Helgen som var, 6-7 februari i Togliatti och 13-14 februari i Saransk. Resterande tre tävlingar går i Europa; Innsbruck, Assen och Berlin.

Stefan Svensson, 53 år ung, har kört riktigt bra under helgen i speedway nästet Togliatti. Han är nu bäste icke-ryss på femte plats! Det ser mycket lovande ut inför fortsättningen med en så bra start här i Ryssland. För det är ofta så att ryssarna inte trivs så bra på “fin-isen” i Europa, vilket våra förare hanterar rätt bra. Ryssarna är å andra sidan närmast oslagbara på hemmaplan där västerlänningarna har lite svårt med den ryska stenhårda, borstade isen. Så, har man som västerlänning bra med poäng med sig från Ryssland, bådar det väldigt gott för slutresultatet i Mars någon gång!

Till helgen går alltså VM-etapp två i Saransk, Mordvinien. Men av tradition går först “Head of Mordovia” tävlingen på onsdag med i stort sett alla VM-förare på deltagarlistan. Ett undantag dock: Posa Serenius! Karln är så otroligt populär här i Ryssland och i synnerhet i Saransk, så arrangörerna bjöd in honom speciellt för denna tävling. Kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar